برای موفقیتآمیز بودن جراحی ایمپلنت دندان، استخوان فک باید ضخامت و تراکم کافی داشته باشد. ازآنجاییکه در انتهای فک بالا استخوان فک ضخامت کمتری دارد، این ناحیه یکی از چالشبرانگیزترین محلها برای ایمپلنت دندان است. به همین دلیل قبل از کاشت ایمپلنت ممکن است دندانپزشک به شما بگوید که باید جراحی لیفت سینوس انجام بدهید تا ضخامت استخوان شما بیشتر شود. در این مقاله به شما توضیح میدهیم که جراحی سینوس دندان چیست و سینوس لیفت باز و بسته چه تفاوتی با هم دارند.
جراحی سینوس دندان چیست؟
جراحی سینوس لیفت یا جراحی سینوس دندان، یک جراحی است که طی آن، جراح غشای سینوس ماگزیلاری را بالا میبرد و زیر آن مواد پیوند استخوان قرار میدهد. بهاینترتیب رشد استخوان در استخوان فک بالا تحریک میشود و ضخامت استخوان و تراکم آن بیشتر میشود. با این جراحی، استخوان فک بیمار برای یک جراحی موفقیتآمیز ایمپلنت آماده میشود.
گاهی جراحی سینوس دندان برای کاشت ایمپلنت در فک بالا ضروری است؛ زیرا نازک بودن این استخوان میتواند باعث شود که در حین کاشت ایمپلنت، دیواره سینوس سوراخ شود و جراحی با شکست مواجه شود.
انواع جراحی سینوس دندان
بهطورکلی، دو روش برای جراحی لیفت سینوس وجود دارد. در هر دوی این تکنیکها، هدف بالابردن غشای سینوس و ضخیمتر کردن استخوان است و تفاوت آنها در میزان بریدن استخوان و لثه است.
جراحی سینوس لیفت باز (Open Sinus Lift)
جراحی سینوس لیفت باز یا Open Sinus Lift روش سنتی و رایج انجام لیفت سینوس است. در این روش جراح بافت لثه را میبرد و آن را از روی استخوان فک کنار میزند. سپس استخوان را با ابزار مخصوصی سوراخ میکند و میبرد. سپس جراح به کمک یک ابزار جراحی مخصوص غشای کف سینوس را بادقت بالاتر میبرد و زیر آن مواد پیوند استخوان اضافه میکند. سپس لثه را بخیه میزند و از بیمار میخواهد که 4 تا 6 ماه صبر کند تا روند استخوانسازی بهخوبی طی شود. بعد از گذشت این مدتزمان، استخوان فک بیمار آماده است تا فیسکچر ایمپلنت در داخل آن قرار داده شود.
سینوس لیفت باز برای افرادی انجام میشود که ضخامت استخوان آنها بهقدری کم شده است که میتوانیم بگوییم تقریباً استخوانی برای آنها باقی نمانده است.
چرا کلینیک دکتر افضلی را انتخاب کنیم؟
جراحی سینوس لیفت بسته (Closed Sinus Lift)
در روش Closed Sinus Lift یا سینوس لیفت بسته، لثه نسبت به روش باز کمتر بریده میشود، در نتیجه آسیب کمتری هم به بافت لثه وارد میشود. در این روش، جراح یک سوراخ کوچک در لثه و استخوان ایجاد میکند و از همان سوراخ، غشای سینوس را بالا میبرد و مواد پیوند استخوان را تزریق میکند. در این روش، گاهی در همان جلسه درمانی فیکسچر ایمپلنت نیز داخل استخوان فک قرار داده میشود. بهاینترتیب، تورم و التهاب بعد از جراحی کمتر است و دوران درمان و نقاهت بعد از عمل نیز به حداقل میرسد. جراحی سینوس لیفت بسته برای افرادی قابلانجام است که استخوان آنها حدوداً 3 یا 4 میلیمتر ضخامت داشته باشد.
دوران نقاهت سینوس لیفت
حدوداً 3 روز بعد از سینوس لیفت باز و بسته، عوارض جراحی مثل تورم، درد و خونریزی به مرور فروکش میکند و تا حد زیادی بعد از یک هفته برطرف میشود. بعد از دو هفته نیز بیماران تقریبا بهبود مییابند.
در روش جراحی سینوس لیفت بسته، اگر ایمپلنت در همان زمان برای بیمار قرار داده شود، دوران نقاهت این دو عمل هم زمان میشود؛ اما در جراحی سینوس لیفت باز، اگرچه بیمار بعد از دو الی سه هفته بهبود مییابد، بااینحال باید حدود شش ماه صبر کند تا برای کاشت ایمپلنت اقدام کند. بعد از آن دوران نقاهت کاشت ایمپلنت نیز به این بازه زمانی اضافه میشود.
عوارض و خطرات احتمالی جراحی سینوس دندان
اگر میخواهید بدانید که عوارض جراحی سینوس دندان چیست، باید بدانید که مانند دیگر جراحیهای دهان و دندان، جراحی سینوس دندان نیز عوارضی دارد که عبارتاند از:
- خونریزی
- تورم
- عفونت
- سینوزیت
- شکست پیوند
- آسیبدیدن غشای سینوس
مراجعه به یک دندانپزشک ماهر و باتجربه باعث میشود که شما عوارض کمتری را تجربه کنید و جراحی کاشت ایمپلنت شما با موفقیت انجام شود.
مراقبت های بعد از جراحی سینوس دندان
بعد از جراحی سینوس دندان باید نکات مراقبی را طبق دستور پزشکتان انجام بدهید تا روند بهبودی شما سریعتر و راحتتر طی شود. این نکات عبارتاند از:
- کنترل خونریزی: خونریزی خفیف بعدازاین عمل جراحی طبیعی است و بهمرور برطرف میشود. برای کنترل خونریزی میتوانید از کمپرس سرد استفاده کنید و چیز خنکی مثل بستنی میل کنید.
- مدیریت درد: بعد از جراحی برای تسکین درد، برای شما داروی مسکن تجویز میشود. این دارو درد و التهاب بعد از عمل را تسکین میدهد.
- کنترل تورم: بعد از جراحی لیفت سینوس، ورم و التهاب یکی از عوارض طبیعی و شایع است. برای کاهش تورم میتوانید از کمپرس سرد استفاده کنید.
- تغذیه: معمولاً از شما خواسته میشود که تا دو ساعت بعد از عمل سینوس دندان چیزی نخورید. بعد از آن هم از شما خواسته میشود که از خوردن غذاهای تند، داغ و سفت پرهیز کنید.
- نوشیدن: بعد از جراحی سینوس دندان، نباید مایعات داغ بنوشید. در این مدت، مایعات ولرم یا خنک بنوشید و از نی برای نوشیدن استفاده نکنید.
- رعایت بهداشت دهان و دندان: بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید و طبق دستور پزشک مسواک بزنید. همچنین بعد از غذاخوردن دهان خود را با آبنمک یا با دهانشویه تجویز شده بشویید.
در نهایت بعد از عمل، از سیگارکشیدن، فعالیت بدی سنگین، شناکردن و سفرکردن با هواپیما پرهیز کنید.
هزینه جراحی سینوس دندان
هزینه جراحی سینوس دندان بسته به عوامل مختلفی مانند میزان پیچیدگی جراحی، نوع مواد استفادهشده و تجربه پزشک متفاوت است. این جراحی معمولاً در مواقعی که فضای کافی برای کاشت ایمپلنت وجود ندارد، انجام میشود و به ایجاد فضای مناسب برای قرارگیری ایمپلنت کمک میکند. لازم به ذکر است که قیمت کاشت دندان نیز میتواند تحت تأثیر نیاز به جراحی سینوس قرار گیرد و در نهایت هزینه کلی درمان را افزایش دهد. بنابراین، بررسی هزینههای مربوط به جراحی و کاشت دندان پیش از شروع درمان اهمیت زیادی دارد.
جهت رزرو نوبت و دریافت مشاوره تخصصی فرم زیر را تکمیل نمایید.
عوامل مؤثر بر هزینه جراحی
- میزان تحلیل استخوان فک: هرچقدر استخوان فک نازکتر باشد و در طی جراحی به مواد پیوند استخوان بیشتری نیاز باشد، هزینه جراحی نیز بیشتر خواهد بود.
- تجربه جراح: تجربه و مهارت جراح نیز یکی دیگر از عوامل تأثیرگذار بر هزینه لیفت سینوس دندان است. هزینه انجام این جراحی توسط یک جراح ماهر، بیشتر از هزینه انجام آن توسط دندانپزشکان کمتجربه است.
- محل انجام جراحی: هزینه جراحی سینوس لیفت باز و بسته در مراکز خصوصی و در شهرهای بزرگتر نسبت به هزینه انجام آن در مراکز دولتی و شهرهای کوچکتر معمولاً بیشتر است.
- پیچیدگی جراحی: اگر بیمار شرایط خاصی داشته باشد که جراحی را کمی سختتر کند، هزینه جراحی نیز بیشتر میشود.
- هزینههای جانبی: هزینه تهیه تصاویر رادیوگرافی، داروها، دهانشویه و… نیز جز مواردی هستند که باعث افزایش هزینه نهایی این جراحی میشوند.
تفاوت سینوس لیفت باز و بسته
پیشتر توضیح دادیم که جراحی سینوس دندان چیست و چه روشهایی برای انجام آن وجود دارد. جراحی سینوس لیفت بسته و سینوس لیفت باز، هر دو برای افزایش ضخامت استخوان فک و بالابردن غشای سینوس ماگزیلاری انجام میشوند. تفاوت سینوس لیفت باز و بسته در این است که سینوس لیفت باز کمی تهاجمیتر است و برای افرادی انجام میشود که استخوان فک آنها ضخامت بسیار کمی دارد. سینوس لیفت بسته یا سینوس لیفت کلوز تنها از طریق یک سوراخ کوچک انجام میشود و برای بیمارانی مناسب است که استخوان فک آنها 3 تا 4 میلیمتر ضخامت داشته باشد. این روش، نسبت به روش باز عوارض و دوران نقاهت کمتری دارد.
چه افرادی کاندیدای مناسب برای جراحی سینوس دندان هستند؟
جراحی لیفت سینوس برای افرادی انجام میشود که استخوان فک بالا آنها به دلایل مختلفی مثل
- تحلیل استخوان
- بیماریهای لثه
- نقایص مادرزادی
- بیماری
- آسیب یا ضربه
- ازدستدادن دندان
- و…
نازک شده است و ضخامت کافی برای کاشت ایمپلنت را ندارد.
نکات مهم در انتخاب جراح و کلینیک مناسب
به نقل از سایت آکادمی پریودنتولوژی آمریکا، کیفیت و ضخامت استخوان فک شرط اصلی و تعیین کننده برای کاشت ایمپلنت است. به همین دلیل اگر استخوان فک بالای شما ضخامت کمی داشته باشد، یا دندانپزشک باید برای شما جراحی لیفت سینوس انجام بدهد و یا از ایمپلنت زیگوماتیک برای شما استفاده کند.
جراحی سینوس لیفت یک عمل مهم است و حساسیت بالایی دارد؛ زیرا طی این عمل ممکن است به غشای سینوس شما آسیب برسد. این آسیب میتواند باعث شکست جراحی ایمپلنت شما بشود. به همین دلیل مهارت و تجربه جراح اهمیت زیادی دارد.
آقای دکتر حمیدرضا افضلی یکی از دندانپزشکان ماهر تهران هستند که بیشتر از 18 سال سابقه طبابت دارند. شما میتوانید برای جراحی لیفت سینوس به ایشان مراجعه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با شمارههای کلینیک تماس حاصل فرمایید.
جمعبندی
اگر دندانهای فک بالای خود را ازدستداده باشید، قبل از جراحی کاشت ایمپلنت، ممکن است دندانپزشکان به شما بگویند که باید سینوس دندان خود را لیفت کنید تا استخوان فک شما برای کاشت ایمپلنت ضخیمتر شود. در این مقاله به شما توضیح دادیم که جراحی سینوس دندان چیست. همان طور که گفتیم، جراحی سینوس دندان به دو روش باز و بسته قابلانجام است و انجام آن، موفقیت کاشت ایمپلنت را تضمین میکند. فراموش نکنید که برای این جراحی باید به یک دندانپزشک و جراح ماهر مراجعه کنید تا به غشای سینوس شما آسیبی وارد نشود.
دکتر حمیدرضا افضلی
سوالات متداول
جراحی سینوس لیفت چیست؟
جراحی سینوس دندان یکی از جراحیهای درمانی دندانپزشکی است که در طی آن، غشای سینوس بالا برده میشود و زیر آن مواد پیوند استخوان قرار داده میشود تا ضخامت استخوان فک بالا بیشتر شود.
جراحی سینوس لیفت درد دارد؟
جراحی سینوس برای ایمپلنت تحت بیحسی موضعی یا بیهوشی انجام میشود و بیمار دردی در حین جراحی احساس نمیکند. اما بعد از اتمام جراحی و ازبینرفتن تأثیر داروی بیحسی ممکن است بیمار احساس درد داشته باشد. برای تسکین درد، جراح برای بیمار داروی مسکن تجویز میکند. استفاده از کمپرس سرد نیز میتواند تسکیندهنده باشد.
عوارض جراحی سینوس لیفت چیست؟
خونریزی، تورم، پارگی یا سوراخشدن غشا سینوس، عفونت و احساس درد از عوارض جراحی لیفت سینوس هستند.