اگر یک یا چند دندان خود را به دلیل برخورد ضربه، تصادف، پوسیدگی دندان و… ازدستدادهاید و قصد دارید تا دندانهای خودتان را ایمپلنت کنید، باید بدانید یکی از مهمترین فاکتورهایی که برای این جراحی در نظر گرفته میشود، سن ایمپلنت دندان است. یعنی قبل از جراحی، دندانپزشک حتماً سن بیمار را از او میپرسد تا احتمال موفقیت و عدم موفقیت جراحی ایمپلنت را در این فرد بررسی کند. اگر کنجکاو هستید که ایمپلنت برای چه سنی مناسب است و حداقل سن ایمپلنت چقدر است تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
سن مناسب برای ایمپلنت دندان چه زمانی است؟
بهطورکلی بعد از 18 سالگی زمان مناسبی برای جراحی کاشت ایمپلنت در نظر گرفته میشود. در افراد مسن نیز تا زمانی که فرد دچار تحلیل استخوان شدید یا بیماریهای زمینه ای مهم نشده باشد، کاشت ایمپلنت امکان بپذیر است. اما سن تنها شرط لازم برای ایمپلنت دندان نیست. پس بعد از در نظر گرفتن سن مناسب ایمپلنت دندان، باید شرایط لازم برای کاشت ایمپلنت را در نظر بگیریم.
شرایط لازم برای کاشت ایمپلنت
قبل از جراحی ایمپلنت دندان، ابتدا دندانپزشک دهان و دندان بیمار را معاینه میکند تا مطمئن شود که بیمار شرایط لازم برای کاشت ایمپلنت را دارد. این شرایط عبارتاند از:
- استخوان فک تراکم و ضخامت کافی داشته باشد.
- بیمار لثههای سالمی داشته باشد.
- بیمار بهداشت دهان و دندان را بهخوبی رعایت کند و از جراحی نترسد.
- فرد به بیماریهای قلبی، دیابت، پوکیاستخوان و سرطان مبتلا نباشد.
- سیستم ایمنی بدن فرد قوی باشد.
افرادی که مناسب دریافت ایمپلنت نیستند!
ایمپلنت دندان یک روش دائمی و تأیید شده برای جایگزینکردن دندانهای ازدسترفته محسوب میشود. اما این روش ممکن است برای همه مناسب نباشد. بهطورکلی افرادی که:
- به بیماریهای سیستماتیک یا خاص مثل دیابت و بیماریهای قلبی مبتلا هستند.
- به بیماریهای پریودنتال و عفونت لثه مبتلا هستند.
- کودکان و نوجوانان.
- در حال حاضر تحت شیمیدرمانی هستند.
- خیلی زیاد از سیگار یا انواع دیگر دخانیات استفاده میکنند.
- بهداشت دهان و دندان را رعایت نمیکنند.
- استخوان فک آنها بهاندازه کافی تراکم ندارد و ضعیف است.
- دندان قروچه میکنند.
- سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
- باردار هستند.
کاندید مناسبی برای دریافت ایمپلنت نیستند.
آیا در هر سنی میتوان کاشت ایمپلنت دندان انجام داد؟
ایمپلنت دندان برای اکثر افراد راهحل مناسبی برای جایگزینکردن دندانها است. اما بااینوجود عوامل خاصی وجود دارد که میتواند بر میزان موفقیت این جراحی تأثیرگذار باشد. به طور مثال برای افراد جوان، دندانپزشک ابتدا باید مطمئن شود که استخوان فک به طور کامل رشد کرده است. این اتفاق معمولاً بعد از 18 سالگی میفتد. برای بزرگسالان و افراد مسن، دندانپزشک ابتدا سلامت کلی فرد و بیماریهای زمینهای او را بررسی میکند. زیرا در این سن کم بودن ضخامت استخوان را معمولاً میتوان با پیوند استخوان یا سینوس لیفت جبران کرد. در این سن مشکلاتی مثل دیابت کنترل نشده یا بیماریهای خودایمنی بر موفقیت ایمپلنت دندان تاثیر میگذارند.
در این میان، یکی از دغدغههای مهم افراد در هر سنی، قیمت کاشت دندان است که با توجه به عوامل مختلفی همچون تعداد ایمپلنتها، نوع مواد استفاده شده و نیاز به درمانهای جانبی متفاوت است.
جهت رزرو نوبت و دریافت مشاوره تخصصی فرم زیر را تکمیل نمایید.
در نهایت، رعایت بهداشت دهان و دندان و انجام مراقبتهای لازم دو شرط ضروری برای کاشت ایمپلنت دندان هستند که بیمار با هر سنی باید آنها را بعد از کاشت ایمپلنت رعایت کند.
حداقل سن ایمپلنت چقدر است؟
حداقل سن ایمپلنت به رشد استخوان فک و صورت بیمار بستگی دارد. سن مناسب ایمپلنت دندان گاهی از 18 سال و گاهی از 21 سال در نظر گرفته میشود.
چرا کودکان و نوجوانان کاندیدای مناسبی برای ایمپلنت دندان نیستند؟
اولین و مهمترین شرط کاشت ایمپلنت دندان این است که استخوان فک بیمار تراکم و ضخامت کافی داشته باشد تا بتواند ایمپلنت را بهخوبی درون خود نگه دارد. کمبودن تراکم استخوان و ضخامت آن را میتوانیم در بزرگسالان جبران کنیم؛ اما در کودکان ابتدا باید صبر کنیم تا رشد استخوان فک کودک کامل شود. ازآنجاییکه ایمپلنتها طراحی شدهاند که یک راهحل دائمی برای دندانهای ازدسترفته باشند، رشد استخوان فک در کودکان و نوجوانان با جابهجایی و رشد دندانها همراه است که میتواند به ایمپلنت دندان فشار وارد کند.
- عدم رشد و تکامل استخوان فک به طور کامل
- نامرتب شدن دندانها چند سال بعد از ایمپلنت
- عدم داشتن درک درست از اهمیت بهداشت دهان و دندان در سن پایین
- و کوتاهبودن ایمپلنت کاشته شده در دوران کودکی
از دلایل مهم ممنوعیت و محدودیت کاشت ایمپلنت دندان برای کودکان هستند. به همین دلیل برای این افراد دندانپزشکان معمولاً از روشهای غیرتهاجمی مثل بریج یا پل دندان و پروتز پارسیل دندان استفاده میکنند تا دندان ازدسترفته را جایگزین کنند.
چرا بیماران زیر ۱۸ سال بهتر است تا رسیدن به سن مناسب ایمپلنت منتظر بمانند؟
تا قبل از سن 18 سالگی رشد استخوانهای فک و صورت ادامه دارد و هنوز کامل نشده است. اگر در این زمان برای کودکان کاشت ایمپلنت انجام شود، ممکن است با رشد استخوان فک ایمپلنت جابه جا شود یا مشکلاتی پیش بیاید که در نهایت به شکت یا از دست رفتن ایمپلنت منجر شود. به همین دلیل دندانپزشکان توصیه میکنند که کودکان و نوجوانان برای کاشت ایمپلنت دندان تا بعد از 18 سالگی و دوران بلوغ صبر کنند و سپس برای آنها کاشت ایمپلنت انجام شود.
درصد موفقیت ایمپلنت دندان برای افراد مسن چقدر است؟
اگر سلامت عمومی بیمار، سلامت لثه و تراکم استخوان فک بیمار قبل از جراحی در نظر گرفته شود و همچنین مراقبتهای بعد از عمل نیز بهخوبی رعایت شوند، ایمپلنت برای افراد مسن نیز مانند جوانان موفقیتآمیز است و درصد موفقیت بالایی دارد.
به نقل از نتایج یک مطالعه که در سال 2017 در pubmed.ncbi.nlm.nih.gov، بر روی نتیجه کاشت ایمپلنت برای افراد مسن انجام شده است، این جراحی برای افراد مسن موفقیت آمیز است و درصد موفقیت آن بین 95 تا 99 درصد است.
چه محدودیتهایی برای کاشت ایمپلنت در سنین بالا وجود دارد؟
کاشت ایمپلنت در سنین بالا امکانپذیر است؛ اما محدودیتها و چالشهایی در این زمینه وجود دارد که باید قبل از جراحی در نظر گرفته شوند. سلامت دهان و دندان، سابقه ابتلا به بیماریهای لثه، ابتلا به بیماریهای مزمن مثل دیابت، سیگارکشیدن و داروهای خاصی که افراد مسن مصرف میکنند همگی باید قبل از جراحی بررسی شوند تا مشخص شود که سرعت بهبودی بیمار را تحتتأثیر قرار نمیدهند. کاهش تراکم استخوان، ضعیفشدن سیستم ایمنی و ضعیفتر شدن سلامت عمومی بدن همه شرایطی هستند که با افزایش سن به طور طبیعی اتفاق میفتند و میتوانند برای کاشت ایمپلنت محدودیت ایجاد کنند.
آیا افراد جوان میتوانند از مزایای ایمپلنت دندانی بهرهمند شوند؟
بله. جوانان هم ممکن است به دلایل مختلفی مثل پوسیدگی شدید دندان، برخورد ضربه و شکستن دندان، دندان خود را از دست بدهند. در این حالت ایمپلنت دندان یک راهحل عالی و ماندگار برای جایگزینکردن دندان است. ایمپلنت علاوه بر بهبود تکلم و جویدن، باعث میشود که اعتمادبهنفس ازدسترفته فرد جوان نیز برگردد.
مزیتهای استفاده از دندان مصنوعی برای افراد جوان
ایمپلنت ظاهر طبیعی دارد و عملکرد دندان ازدسترفته را بهخوبی بازیابی میکند. ایمپلنت مانند یک ریشه مصنوعی دندان به استخوان فک متصل میشود و به افراد اجازه میدهد که بهراحتی غذا بخورد و صحبت کنند. همچنین دیگر نیازی نیست که این افراد از لبخندزدن و خندیدن احساس خجالت کنند. زیرا با کاشت ایمپلنت دندان ازدسترفته آنها به بهترین صورت ممکن جایگزین شده است.
ایمپلنت به حفظ سلامت کلی دهان و دندانهای دیگر نیز کمک میکند. استفاده از ایمپلنت در جای دندان ازدسترفته، از تحلیل استخوان فک در آن ناحیه جلوگیری میکند و از مشکلات دیگری مثل ناهماهنگی بایت، فرورفتگی و پیری صورت جلوگیری میکند. در نهایت، عمر ایمپلنت دندان و ماندگاری زیاد آنها و درصد موفقیت بالای آنها باعث شده است که یک راهحل عالی برای جایگزینکردن دائمی دندانهای ازدسترفته باشند.
ایمپلنت های دندانی برای سالمندان: مزایا و فواید خارق العاده
علاوه بر مزیتهای که ایمپلنت دندان برای جوانان دارد، ایمپلنت دندان برای سالمندان عمل جویدن را بهتر و راحتتر میکند و به آنها کمک میکند تا رژیم غذایی متنوعتری داشته باشند. این روش نسبت به دندان مصنوعی نیز ثبات و راحتی بیشتری دارد و باعث راحتی بیشتر سالمندان میشود. در نهایت، ایمپلنت ظاهری طبیعی به دندانهای سالمندان میبخشد و باعث افزایش اعتمادبهنفس آنها میشود.
جمع بندی
همان طور که در این مقاله بررسی کردیم، سن یکی از فاکتورهای مهمی است که قبل از کاشت ایمپلنت باید در نظر گرفته شود. شرایطی مثل سن ایمپلنت، سلامت عمومی بدن، عدم ابتلا به بیماریهای لثه و رعایت بهداشت دهان و دندان روی موفقیت جراحی کاشت ایمپلنت تأثیر مستقیم دارند. فراموش نکنید که مراجعه به دندانپزشک ماهر و مجرب نیز میزان موفقت جراحی را بیشتر میکند.
کلینیک دندانپزشکی دکتر حمیدرضا افضلی
سوالات متداول
در ادامه به مهترین سوالات در زمینه سن مناسب برای ایمپلنت توجه داشته باشید.
ایمپلنت برای چه سنی مناسب است؟
بهطورکلی از 18 سالگلی تا زمانی که فرد از سلامت خوبی برخوردار باشد سن ایمپلنت محسوب میشود.
سن ایمپلنت بر میزان موفقیت آن تأثیر دارد؟
بله انجام جراحی در سن ایمپلنت در کنار رعایت دیگر عوامل و شرایط لازم میتواند موفقیت جراحی ایمپلنت را تضمین کند.
چرا جراحی ایمپلنت نباید قبل از 18 سالگی انجام شود؟
زیرا تا قبل از این سن استخوان فک بهخوبی رشد نکرده است و رشدکردن آن در آینده میتواند باعث جابهجاشدن ایمپلنت و ازدسترفتن آن شود.